Vakantietips voor thuisblijvers

Zitten al je vrienden te chillen op een Grieks of Aziatisch eiland en moet jij het doen met de foto’s op Facebook? Geen nood. Met deze tips krijg jij über-de-luxe minivakanties @ home. En je zult zien: over een paar weken ben jij een stuk uitgeruster dan jouw vrienden.

Strategie 1: Haal de natuur dichterbij

Wat zorgt ervoor dat jij een heerlijk vakantiegevoel krijgt? Dat gevoel dat je alle ruimte hebt en alle vrijheid van de wereld?! Bij mij is dat in ieder geval als ik in de natuur ben. Als ik ’s nachts onder de sterren slaap, als ik overdag plat op mijn rug lig en de wolken voorbij zie drijven, of als ik een wandeling maak in een gebied waar ik nog nooit ben geweest. Dan schiet ik direct in standje relaxed. Gelukkig zijn sterren, wolken en natuur binnen handbereik. Probeer dit bijvoorbeeld eens:

  • Rol een hangmat uit, of leg een luchtbed buiten en slaap onder de sterren. Helemaal leuk als je Google Sky Map erbij pakt, kun je gelijk zien naar wélke hemellichamen je precies ligt te turen.
  • Wolken spotten kan gewoon overdag tijdens de lunchpauze. Ga liggen en zink helemaal weg bij de wegdrijvende wolken. Daarmee ben je ook nog eens heel hip bezig: cloudspotting is een enorme trend momenteel. Er is al een club voor opgericht. Wil je een ware wolken-expert worden? Download dan de Cloudspotter app.
  • Zoek in het weekend een natuurgebied op waar je nog nooit bent geweest. Gebruik bijvoorbeeld de Natuur Routes app van Natuurmonumenten om te wandelen, fietsen of varen. Je wordt digitaal begeleid door een boswachter en  ondertussen leer je ook nog eens allerlei legendes en historische feitjes.

Maleisie

Strategie 2: Leer te ontspannen

Terwijl jouw vrienden met stedengids gestrest worden van alles wat ze níet kunnen zien, lig jij heerlijk weg te dommelen van pure gelukzaligheid. Hoe? Door je een paar keer per dag volkomen te ontspannen. Als je deze technieken nu aanleert, heb je daar de komende jaren nog plezier van. Ik was bijvoorbeeld altijd erg gestrest, maar sinds ik heb geleerd om me te ontspannen, kan ik binnen no-time een vakantiegevoel ervaren.

Volkomen ontspannen leer je door te mediteren. Daar is niks zweverigs aan, talloze onderzoeken hebben de wetenschappelijke uitwerking daarvan bewezen. Door te mediteren ga je beter slapen, je wordt creatiever, gezonder én een stuk relaxter. De moeite van het proberen waard, toch? Probeer de gratis app Headspace eens, van mindfulness-goeroe Andy Puddicombe. Met grappige filmpjes en nuchtere info begeleid hij jou tien dagen lang door korte meditatiesessies. Handig! Of lees mijn meditatieplan voor beginners.

Strategie 3: Nieuw, nieuwer, nieuwst

Wat ook zo fijn is op vakantie: alles is nieuw! Vaak kijk je je ogen uit, je verwondert je over vanalles en nog wat, je ervaart nieuwe dingen en je merkt hoeveel nieuwe energie je daarvan krijgt. Hoogste tijd om deze nieuwe ervaringen ook thuis in te voeren. Vier suggesties:

  • Duik de toko in en verzamel de spullen die er het vreemdst uitzien plus wat interessant uitziende kruidenmixen. Wil je all the way avontuurlijk gaan? Experimenteer er dan gewoon op los met je wok. Vraag anders even aan de verkoper wat de beste bereidingswijze is.
  • Schrijf je in bij couchsurfing en laat toeristen bij jou op de bank crashen. Misschien kun je ze zelfs rondleiden door je eigen stad. Zo bekijk je jouw woonplaats ook ineens door buitenlandse ogen. Wellicht kom je wel op plekken waar je normaal nooit komt?!
  • Leer een nieuwe taal: volg een cursus, luister een cd of kijk buitenlandse tv-zenders. Of, voor de singles onder ons: duik de kroeg in en scoor een Italiaanse of Spaanse lover en wissel daar vreemde woorden mee uit. (Waarom zou je op vakantie moeten voor een vakantieliefde?)
  • Dit is trouwens ook de perfecte timing om nieuwe kennis tot je te nemen. Nee, je hoeft niet te weten wanneer dat kleine Siciliaanse kerkje is gebouwd. Jij kiest gewoon lekker zelf uit wat je wilt leren. Er zijn steeds meer sites waar je goede, wetenschappelijke, gratis cursussen kunt volgen. Van biologie tot marketing en van filosofie tot psychologie… Check bijvoorbeeld Open Culture. Of, als je het wat luchtiger wilt houden, zijn er altijd nog de befaamde Ted-talks. Hoe zit het bijvoorbeeld met jouw orgasmekennis? Wist je bijvoorbeeld dat het mogelijk is om een knie-orgasme te krijgen en dat ook dode mensen tot een hoogtepunt kunnen komen? Ik bedoel maar…

Ok, je bent nu volledig ondergedompeld in de natuur, je voelt je volkomen ontspannen en je hebt ook nog eens allerlei nieuwe dingen geleerd. En dat allemaal zónder rare ziektes, zware rugtassen en lange wachttijden…Kortom: wel de lusten, niet de lasten.

Enjoy!

Lieke in hangmatDeze gastblog is geschreven door Lieke Meertens. Lieke is mindstyle journalist & blogger. Op Be Blissed geeft ze praktische tips en inspiratie om bewust, relaxed & gelukkig te leven. Ze verslindt alles wat te maken heeft met psychologie en spiritualiteit. Lieke werkte o.a. voor Viva, Metro, Libelle Balance en schreef de reisgids ‘100% Praag’.

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

No Responses to “Vakantietips voor thuisblijvers”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*