Zes tips om te besparen op verlichting

Na de klimaattop van Parijs reageerde de wereld euforisch. Men durfde zelfs te beweren dat de klimaatconferentie de geschiedenis in zou gaan als een historisch keerpunt. De euforie ebde echter al snel weg toen president Trump verrassend genoeg de Verenigde Staten uit het akkoord liet stappen. Toch blijft Nederland zich onverminderd inspannen voor het klimaat. Zo willen we tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met maar liefst 49% verminderen. Een wel heel ambitieuze doelstelling en dus moet iedereen z’n steentje bijdragen. Gelukkig kan je zelf een en ander doen om zowel het milieu als jouw geldbuidel te sparen. Gebruik van led verlichting is daar een mooi voorbeeld van. Zeker dankzij onderstaande 6 tips hoeft dat niet eens zo moeilijk te zijn.

# 1. Kies voor led verlichting

Dat gloeilampen energievreters zijn, hoeven we jou vast niet meer te vertellen. Ze zijn zelfs zo inefficiënt dat ze verplicht uit de handel werden gehaald. Sinds jaar en dag wordt dan ook aangeraden om te kiezen voor led verlichting. Led verlichting is immers energiezuinig en bovendien gaan de lichtbronnen ook nog eens veel langer mee. Vandaag de dag is led verlichting voor uiteenlopende toepassingen verkrijgbaar. Zo kan je perfect led lampen kopen voor een huiskantoor maar ook gewoon voor led verlichting in de woonkamer. Het klopt dat aan led verlichting een hoger prijskaartje kleeft, maar in de praktijk laat de hogere aankoopprijs zich eenvoudig terugverdienen. Dat hebben verschillende onderzoeken intussen wel bewezen.

# 2. Maak maximaal gebruik van zonnelicht

Hoewel led verlichting heel energiezuinig is, is het rendement van de zon nog steeds het grootst. Het is dan ook een kunst om maximaal gebruik te maken van het natuurlijk zonlicht. Door bijvoorbeeld te werken in een kamer waar het meeste daglicht binnenkomt en de werkplek in te richten bij het raam, hoef je minder kunstmatig te verlichten. Door de muren in een lichte kleur te schilderen verhoog je het effect van het natuurlijk licht. Het zonnelicht zal immers weerkaatsen op de muren waardoor de kamer helderder wordt. Spiegels dienen dit doel overigens heel goed, terwijl lichtreflectoren vooral bij dakramen de lichtinval verbeteren. Ook zonder oude lichtbronnen te vervangen door led verlichting kan je dus eenvoudig besparen op verlichting.

# 3. Bespaar met slimme systemen

Domotica en automatisering doen steeds vaker hun intrede in particuliere woningen. De voordelen ervan zijn dan ook niet te verwaarlozen. Niet alleen op vlak van comfort, maar ook wat de energierekening betreft. Slimme led verlichting is daar een mooi voorbeeld van. Zo kan je de lichten van op afstand bedienen, passen de lichtbronnen zich automatisch aan in functie van het moment van de dag of wordt er gewerkt met sensoren opdat je jouw buitenverlichting niet de hele nacht aan hoeft te laten. Ook de plaatsing van dimbare led verlichting op sfeerplaatsen is een slimme keuze: het maakt het er niet alleen extra gezellig, maar ook veel energievriendelijker. Dergelijke slimme systemen zijn dan ook een ideaal middel om het maximale te halen uit jouw energiezuinige verlichting.

# 4. Energie besparen door te reinigen

Lampen bevinden zich vaak vrij hoog en zijn dan ook moeilijk bereikbaar. Wat stof betreft, zijn het echter echte magneten. Dit stof tast vervolgens het lichtrendement van de lamp aan. Daarom is het belangrijk om ze tijdig te reinigen.

Hetzelfde kunnen we zeggen van jouw ramen, gordijnen en spiegels. Ook een vuil raam zal immers minder lichtinval toelaten. Door regelmatig de lichtbronnen, ramen, spiegels en gordijnen te reinigen, haal je het maximale uit het beschikbare licht.

# 5. Koop de juiste led verlichting

Led verlichting is zowel economisch als ecologisch de beste keuze. Toch moet je ook hier kiezen voor de juiste led verlichting. Denk niet alleen aan de keuze op vlak van helderheid en warmte, maar ook aan het achterwege laten van lampenkappen en het opteren voor gericht licht. Vooral aan een bureau of indien je in een hoek van een kamer hoopt te genieten van boeken die tot leven komen, is gericht licht een betere keuze. Zo voorkom je hinderlijke schaduwen en hoef je ook niet meteen de hele kamer te verlichten. Dat is zowel comfortabel als energievriendelijk.

# 6. Zet in op zonne-energie

Zonnepanelen zijn niet goedkoop en zijn dus zeker niet voor iedereen een betaalbare keuze. Toch is het gebruik van zonne-energie altijd een slimme optie. Voor wat de tuinverlichting betreft bestaat er bijvoorbeeld led verlichting die louter werkt op zonne-energie. Overdag laden ze op, om ‘s nachts licht af te geven. Zo moet je geen energie verspillen aan jouw buitenverlichting terwijl je niet aan comfort hoeft in te boeten.

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Zes tips om te besparen op verlichting”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*