Op reis met een tas op je rug

Backpacken, voor veel mensen een verschrikking, weer andere mensen worden er (heel) enthousiast van. Tot een aantal jaar geleden behoorde ik tot die eerste categorie. Ik hoor het mezelf nog roepen; “Ik ga nooit met zo’n rugzak rondlopen.”  Ondertussen vertrek ik binnenkort met een rugzak voor een aantal weken naar Thailand om…juist ja, te backpacken.

Thailand wordt niet mijn eerste backpackvakantie.  Een aantal jaar geleden had ik mijn vuurdoop in Australië.  Als first time backpack traveller, en niemand in mijn omgeving die mij backpacktips kon geven, vertrok ik naar het land van Oz. De drie maanden die ik doorbracht in Australië heeft ervoor gezorgd dat ik één van die mensen ben die heel enthousiast zijn over backpacken. Wat mijn mening heeft doen veranderen? Allereerst de keuze om voor drie maanden naar Australië te gaan. Ik zag het niet zitten om in mijn eentje in hotels te overnachten en daar dan veel geld aan kwijt te zijn. Na het lezen van blogs en artikelen over backpacken vond ik dat ik mijn principes maar overboord moest gooien. Die drie maanden hebben er voor gezorgd dat ik nu over de streep ben wat betreft het reizen met een rugzak. De hele ervaring van het backpacken, van de voorbereiding tot weer je sleutel in je eigen voordeur steken, maar vooral het gevoel van vrijheid tijdens het backpacken. Wellicht ben jij aan het twijfelen of backpacken iets voor jou is. Met deze blog wil ik laten zien waar je zoal rekening mee moet houden en wat je kunt verwachten.

De voorbereidingen

Wellicht een open deur maar net zoals bij elke vakantie geldt ook voor backpacken dat je voldoende geld gespaard moet hebben. Niets zo vervelend als in het park moeten slapen, die ene mooie excursie niet kunnen doen, of, zoals ik heel veel heb gezien, instant noedels moeten eten met als saus de ketchup uit de zakjes van de dichtstbijzijnde fast food keten.

Na het sparen, het bepalen van de bestemming en het boeken van het ticket kan de voorpret beginnen. Het bekijken van de route, de excursies die er allemaal zijn, de vele vervoersmiddelen waar je gebruik van kunt maken en natuurlijk de vele blogs en de reisbijbel lezen, de Lonely Planet. Voor zowel mijn reis naar Australië als naar Thailand heb ik heel veel gelezen, opgeschreven wat ik echt wil zien en doen en heb zo mijn route bepaald. Hoe ik overal ga komen bepaal ik ter plekke, aan de hand van verhalen van medereizigers. Ik heb alleen een overnachting geregeld in Bangkok en ga vanaf daar verder kijken wanneer ik vertrek naar mijn volgende bestemming. Dat geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid. Als ik iets niet leuk vind, ben ik zo weer weg of ik kan langer blijven als er ergens een hele goede sfeer hangt.  De meeste backpackers reizen zo, maar er zijn er ook genoeg die wel alles van te voren vastleggen. Het is maar net wat bij je past en waar je je fijn bij voelt.

Waar je als backpacker verder over na moet denken zijn de praktische zaken. Heb je inentingen nodig, is je paspoort nog lang genoeg geldig, het afsluiten van een reisverzekering of heb je een visum nodig. Dat laatste is in veel landen verplicht en al helemaal als je ergens langer dan een aantal maanden wilt blijven of wilt gaan werken.

Dan die andere belangrijke voorbereiding. Het inpakken van de backpack.  Waar ik vroeger mijn hele kledingkast in mijn koffer probeerde mee te nemen heb ik met de beperkte inhoud van een backpack geleerd dat het niet heel verstandig is om dat te proberen. Ik had lichte paniek toen ik mijn backpack voor de eerste keer moest inpakken. Wat je meeneemt verschilt met wat je precies van plan bent tijdens je reis. Ga je kamperen of maak je alleen gebruik van hostels? De vele ‘wat neem je mee’ lijstjes bieden daarin een goede uitkomst.

De overnachting

Eén van de allerleukste ‘dingen’ van backpacken zijn de mensen die je ontmoet. Je ontmoet tijdens je reis steeds weer nieuwe mensen, vooral in de hostels. Voordat ik ooit een voet binnen een hostel had gezet had ik horrorbeelden in mijn hoofd zodra ik aan een hostel dacht. Snurkende mensen, vieze bedden, douches, spullen die gestolen worden, enge beestjes, noem het maar op.  Nu kan ik niet ontkennen dat je één van deze dingen, of nog erger, al deze dingen in een hostel kunt aantreffen. Gelukkig heb ik alleen de snurkende mensen getroffen (lang leve de oordoppen of de privékamers in een hostel). Mijn beeld van een hostel is daarom ook behoorlijk bijgesteld. Hostels kan je bijna zien als de ontmoetingsplek van toekomstige vrienden of, als je alleen reist, een leuk reismaatje voor een excursie of de rest van je trip. Door met andere reizigers te praten leer je niet alleen over elkaars cultuur, maar hoor je ook welke hostels je moet vermijden en welke juist heel goed zijn. Essentiële informatie als je die horrorhostels wilt vermijden. Dat is ook één van de redenen waarom ik pas kort van te voren mijn volgende hostel boek. Natuurlijk zijn er nog andere opties dan de hostel, zoals kamperen. Zelf heb ik daar, afgezien van vroeger, geen ervaring mee.

Thuis

Na al die ervaringen die je hebt opgedaan na een reis, steeds weer in een ander bed liggen en het leven uit je tas is niets zo fijn om weer lekker thuis te komen. Je eigen douche, bed, keuken en niet hoeven leven uit je tas. Ook dat geeft weer een ultiem gevoel van vrijheid….totdat het weer begint te kriebelen. Ik vertrek zoals gezegd binnenkort naar Thailand en zal dan na afloop van mijn reis mijn ervaringen hier delen.

Joyce (5 Posts)

Ik ben vreselijk nieuwsgierig naar nieuwe plaatsen, landen en plekken. Rij daarom nog wel eens om zodat ik kan ontdekken waar die ene weg nou naartoe leidt en probeer elk jaar naar een ander land op vakantie te gaan. Naast reizen hou ik van lekker eten, concerten, dansen en lekker op de bank zitten met een kop thee en een tijdschrift.


Author Description

Ik ben vreselijk nieuwsgierig naar nieuwe plaatsen, landen en plekken. Rij daarom nog wel eens om zodat ik kan ontdekken waar die ene weg nou naartoe leidt en probeer elk jaar naar een ander land op vakantie te gaan. Naast reizen hou ik van lekker eten, concerten, dansen en lekker op de bank zitten met een kop thee en een tijdschrift.

One Response to “Op reis met een tas op je rug”

  1. […] mijn vorige blog schreef ik al dat dit voor mij de tweede keer zou zijn dat ik met een backpack ging rondreizen.  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*