Op vakantie met de auto? Eitje!

Of je nu op wintersport gaat naar bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Frankrijk, of dat je gaat kamperen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je reist met iemand met vliegangst en daarom liever de auto pakt, of dat je graag je hele hebben en houwen meeneemt. Met de auto op vakantie gaan is een feest, maar alleen wanneer je goed bent voorbereid. Met onze tips wordt jouw lange autorit een eitje! Of je nu naar Frankrijk gaat, naar Spanje, Italië, Zwitserland… noem maar op. Jij hebt het dik voor elkaar.

Get prepared

Lees je goed in. Niet in alle landen zijn de regels hetzelfde, vooral als het om het verkeer gaat. Dan kun je denken: ik blijf toch in Europa? Ja, en veel is ook hetzelfde. Op Engeland na rijden we overal rechts, heeft wie van rechts komt voorrang en staan er haaientanden wanneer je voorrang moet verlenen. Maar er is meer. In sommige landen is een gevarendriehoek verplicht en in sommige niet. Dit is hoe dan ook een ontzettend belangrijk attribuut om bij je te hebben voor het geval dat. Ga je op wintersport, dan geldt hetzelfde voor sneeuwkettingen en winterbanden. Die zijn in een land als Oostenrijk verplicht, maar in bijvoorbeeld Frankrijk niet (hoewel het wel raadzaam is om ze mee te nemen).

Check check, dubbel check!

Check alle regels goed, net als vignetten! Het is handig voor onderweg om dit soort zaken te noteren, zodat je de nodige info altijd bij je hebt. Een notitieboekje bedrukken speciaal voor je vakantie geeft je ook nog eens een leuke souvenir, die je ook als dagboek kunt gebruiken. Stippel je route uit. Dan weet je ook precies door welk land of welke landen je heen rijdt. Als je naar Italië rijdt, kun je door Oostenrijk, maar ook door Zwitserland. Als je door Zwitserland rijdt, moet je vignetten aanschaffen. Bij Oostenrijk is dat niet zo. Het gaat dus niet alleen om het land van bestemming, maar ook om waar je langs komt.

Eten en drinken

Neem eten en drinken mee voor onderweg. Ga naar de supermarkt en kijk wat je lekker vindt. Een lekkere snack of lekker drinken onderweg houdt je beter wakker en maakt de reis leuker. Je kunt langs de weg eten en drinken halen, maar dat is best prijzig. Neem flesjes mee, smeer broodjes, haal koekjes et cetera. Als het past kun je een koelbox meenemen, dat maakt de keuze wat ruimer. Vooral voor wie ’s nachts rijdt: koffie! Misschien moet je weer naar de winkel om een koffiebeker te halen. Maar heb je écht geen koffiebeker? Een tip: je hebt vast wel eens iets van een bedrijf gekregen ter promotie. Misschien lieten ze wel eens koffiebekers bedrukken als weggever. Als je op die manier denkt, vind je misschien meer dan je denkt en hoef je dat allemaal niet te halen. Handig!

Rust uit!

Het belangrijkste voor de veiligheid: ga goed uitgerust opweg! Slaap van tevoren goed, voor zover dat kan. Sommige mensen kunnen door het enthousiasme of spanning niet goed slapen. Pak de slaap die je kunt pakken. Drink vooral geen alcohol, ook niet de avond ervoor. Je slaapt er goed van, maar het heeft een slechte invloed op je hersenen en maakt je de volgende dag niet minder moe. Drink koffie, als je dat lust. Dat is effectiever en gezonder dan energy drankjes. En rijd niet alleen. Wissel af en doe een powernap. Schep elke 2 uur even een luchtje en strek de benen.

Niet te warm, niet te koud

Een laatste tip: zorg dat het niet te warm is in de auto, daar val je van in slaap. Maar zet dan niet meteen de airco op standje Zuidpool, daar word je verkouden van. En dat is toch wel vervelend op je eerste vakantiedag. Gewoon een aangename, niet te hoge temperatuur is prima. Dan zit je rond de 21 à 22 graden. Zo blijf je wakker tijdens het rijden en slaap je ook nog eens beter tussendoor.

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Op vakantie met de auto? Eitje!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*