Nabestaanden opzadelen met (g)een eeuwig leven op social media

Je testament regelen en nadenken over je nalatenschap zijn niet onze favoriete bezigheden. Toch is het wel belangrijk dat we hier op den duur bij stil staan. Niet het meest gezellige onderwerp, maar laten we het eens gaan hebben over het digitaal nalatenschap. 

Uitvaartverzekering Nuvema heeft al eerder onderzoek gedaan naar hoe Nederlanders denken over een zogenaamd eeuwig leven op sociale netwerken. Annelies schreef er toentertijd al een artikel over met daarin de conclusie dat de meerderheid niet de behoefte heeft aan een oneindig leven op social media. Nu is er uit een vervolgonderzoek van Nuvema gebleken dat 88% nog niets geregeld heeft voor het digitale nalatenschap.

Overlaten aan nabestaanden

Ik moet toegeven dat ik ook nog niet eerder bij deze kwestie heb stil gestaan. Als je zelf niets regelt, laat je het automatisch over aan je nabestaanden. Voor nabestaanden is het laten verwijderen van social media van een overleden persoon vrij ingewikkeld. Facebook doet dit bijvoorbeeld niet zomaar, er moet eerst een brief worden gestuurd voordat een profiel kan worden verwijderd. 62% van de respondenten geeft aan dat ze de nabestaanden als meest geschikt achten om dit te regelen, maar dit valt dus te betwijfelen. Nuvema heeft een handleiding opgesteld hoe nabestaanden hier het best mee kunnen omgaan.

Afspraken maken

Het zou natuurlijk het makkelijkst zijn als we allemaal afspraken maken wat betreft dit onderwerp. Het Social Media Testament biedt de mogelijkheid om aan te geven wat er met welk sociaal netwerkprofiel moet gebeuren. Een handige oplossing om de nabestaanden er niet mee op te zadelen en duidelijkheid te scheppen. Het feit blijft echter dat mensen (nog) niet de noodzaak zien om dit soort dingen te regelen.

Het is een kwestie die denk ik nog onder de aandacht moet komen. Social media is inmiddels bij iedereen bekend, maar het nalatenschap van de profielen nog niet. Misschien een gezellig onderwerp voor tijdens het kerstdiner. Proost!

Anouk van Eldik (608 Posts)

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.


Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Nabestaanden opzadelen met (g)een eeuwig leven op social media”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*